Modul 0- Soldat

     Bine ai venit la lecția de șah programul de pregătire de la zero la maestru. Acest modul  este dedicat celor care nu cunosc regulile jocului de șah și cuprinde 20 de lecții.

     În aceste prime lecții vom învăța despre tabla de șah, mutarea pionilor, mutarea nebunilor, mutarea calului, mutarea turnului, mutarea damei și mutarea regelui. După ce am învățat cum se mută piesele vom învăța ce este rocada, unde și cum se face rocada.  Aceste prime elemente sunt esențiale pentru a învăța concret cum mută fiecare piesă în parte.

     Partida de șah este o luptă constantă între piesele noastre și piesele adversarului. După ce am dobândit aceste  cunoștințe vom trece la lucruri mai complexe cum ar fi șahul  și procedee de eliminare a șahului, matul și remiza în partida de șah. O partidă de șah se termină atunci când am făcut mat regele advers. În acest prim modul de pregătire vom învăța ce înseamnă poziția de mat și cu ce piese putem să facem mat regele advers. Avem patru lecții dedicate matului pe tabla de șah. În aceste lecții vom învăța efectiv pozițiile tipice de mat și tehnicile de realizare a acestui obiectiv.

     În ultimele lecții vom afla scopul jocului de șah, valoarea relativă și absolută a pieselor, regula en-passant de mutare a pionilor, notarea partidei și reguli care trebuie respectate de către începători. Vom termina modulul 0 cu câteva exerciții prin care să învățăm să citim o poziție de pe tabla de șah.

     Am catalogat acest modul la valoarea de coeficient Elo de sub 1000 de puncte. Chiar dacă ai un Elo mai mare de 1000 de puncte iți recomand parcurgerea tuturor modulelor de pregătire, în ordine crescătoare a lor. În acest mod vei reuși să asimilezi toate cunoștințele necesare pentru a ajunge să devii Maestru în șah. Îți doresc succes!